Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Καλά τα λέει ο Carl

Πρώτη φορά μου συμβαίνει. Ανοίγω το βιβλίο που μόλις έχω πιάσει στα χέρια μου πρώτη φορά, διαβάζω δυο παραγράφους και ξεσπάω σε κλάματα. Τόση δύναμη έχουν οι λέξεις, τόσο παραστατικά μπορούν να γίνουν τα σημαδάκια τα τυπωμένα πάνω σε χαρτί σε σημείο να ζωντανεύει μια εικόνα που μπορεί να σε συγκλονίσει.
Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, απλά πριν λίγο καιρό στο αγαπημένο μου γκρουπ good thoughts about life είχα διαβάσει κάτι που νομίζω πως ταιριάζει να το τοποθετήσω εδώ αυτή τη στιγμή:
Τι εκπληκτικό πράγμα που είναι το βιβλίο. Ένα επίπεδο αντικείμενο, φτιαγμένο από δέντρο, περιέχει εύκαμπτα μέρη στα οποία πάνω είναι τυπωμένες πολλές μαύρες αστείες τζίφρες. Ρίχνεις μια ματιά και βρίσκεσαι στο μυαλό ενός άλλου ατόμου, ίσως κάποιου που έχει πεθάνει χιλιάδες χρόνια. Μέσω της χιλιετηρίδας ένας συγγραφέας μιλάει καθαρά και σιγανά μές το μυαλό σου, κατ' ευθείαν σε σένα. Η συγγραφή είναι ίσως η μεγαλύτερη κατάκτηση της ανθρωπότητας που δημιουργεί δεσμούς σε ανθρώπους που ουδέποτε γνωρίστηκαν, πολίτες διαφορετικών εποχών. Τα βιβλία σπάνε τις αλυσίδες του χρόνου. Το βιβλίο είναι η απόδειξη πως οι άνθρωποι είναι ικανοί να δημιουργήσουν μαγεία.

Carl Sagan.